Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ





ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ
Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία κατάσταση κατά την οποία έχουμε μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Αναφερόμαστε στο όργανο που ρυθμίζει τον μεταβολισμό όλου του οργανισμού, με την παραγωγή δύο ορμονών, τις Τ3 και Τ4. Ανεξάρτητα από την αιτία του υποθυρεοειδισμού, τα συμπτώματα εξαρτώνται από την ποσότητα των ορμονών που λείπουν και το πόσο απότομα εγκαθίσταται η διαταραχή. Τα συμπτώματα είναι λιγότερο έντονα και καλύτερα ανεκτά όταν η έκπτωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι βαθμιαία.
Οι κλινικές εκδηλώσεις του υποθυρεοειδισμού ανήκουν σε δύο κατηγορίες που αντιστοιχούν στις δύο αλλαγές που προκαλούνται από την έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών:
1) μία γενικευμένη επιβράδυνση του μεταβολισμού. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα όπως κούραση, βραδύτητα στην κίνηση και την ομιλία, έλλειψη αντοχής στο κρύο, δυσκοιλιότητα, πρόσληψη βάρους ή αδυναμία απώλειας βάρους και βραδυκαρδία.
2) Συσσώρευση κάποιων ουσιών (που λέγονται γλυκοζαμινογλυκάνες) σε διάφορους ιστούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στο δέρμα και την τρίχα, μεγέθυνση της γλώσσας και βραχνάδα.
Αυτές οι αλλαγές είναι συχνά ευκολότερα αναγνωρίσιμες σε νέους ασθενείς ενώ μπορεί να αποδοθούν στην γήρανση σε μεγαλύτερους ασθενείς. Ας δούμε μερικές από τις επιδράσεις του υποθυρεοειδισμού στα διάφορα όργανα:
• Το δέρμα είναι κρύο και ωχρό λόγω μειωμένης αιμάτωσης. Η τρίχα γίνεται λεπτή, η απώλεια μαλλιών είναι συνηθισμένη και τα νύχια γίνονται εύθρυπτα.
• Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό μπορούν να εμφανίσουν αναιμία λόγω μείωσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
• Από το αναπνευστικό σύστημα μπορούμε να έχουμε κόπωση, συντόμευση της εκπνοής και μειωμένη ικανότητα για άσκηση.
• Η μειωμένη κινητικότητα του εντέρου έχει σαν αποτέλεσμα την δυσκοιλιότητα, ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των ασθενών με υποθυρεοειδισμό.
• Οι διαταραχές από το αναπαραγωγικό σύστημα μπορεί να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα όταν έχουμε να κάνουμε με νέες γυναίκες που δεν έχουν συμπληρώσει την οικογένειά τους. Οι γυναίκες αυτές μπορεί να έχουν αραιούς κύκλους, απουσία περιόδου ή μεγάλη απώλεια αίματος με την περίοδο. Αυτές οι αλλαγές στον κύκλο έχουν σαν αποτέλεσμα μειωμένη γονιμότητα. Εάν συμβεί εγκυμοσύνη, υπάρχει μία αυξημένη πιθανότητα για αποβολή. Στους άνδρες μπορεί να έχουμε μείωση της επιθυμίας για επαφή, δυσλειτουργία της στύσης καθώς και καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Σε μία μελέτη, η μορφολογία του σπέρματος ήταν ανώμαλη στο 64% των ανδρών με υποθυρεοειδισμό πριν την θεραπεία και 24% μετά την θεραπεία με Τ4.
Από τα παραπάνω φαίνεται πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού και η διόρθωσή του με την κατάλληλη θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου